Strona startowa Site map Kontakt RSS
Część
Avia Solutions Group
Helicopter, Spares, Overhaul, Technical Assistance | Helisota > Dla Mediów > Informacje prasowe > Avia Solutions Group przejęła spółkę Helisota

Avia Solutions Group przejęła spółkę Helisota

2013.11.12

HelisotaAvia Solutions Group, notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie dostawca kompleksowych rozwiązań dla branży lotniczej, ogłosił przejęcie kontroli nad spółką Helisota, która świadczy usługi serwisowe dla śmigłowców i ma swoją bazę w Kownie na Litwie. Avia Solution Group obejmie w sumie 96,2% udziałów, cześć z nich zostanie odkupionych bezpośrednio od zarządzających spółką, a część zostanie zamieniona na nowo wyemitowane akcje spółki Avia Solutions Group.

W ubiegłym roku obroty spółki Helisota wyniosły 42 mln Litów. Po przejęciu przez Avia Solutions Group firma będzie kontynuować dotychczasową działalność, nie zmieni się nazwa ani zarząd. Avia Solutions Group będzie od teraz wspierać rozwój spółki na lokalnym oraz międzynarodowym rynku swoim doświadczeniem i infrastrukturą. Planuje się, że proces akwizycji zakończy się do końca bieżącego roku.

Przez ostatnie kilka lat Grupa była skupiona na rozwoju spółki FL Technics, tj. pionu obsługi technicznej samolotów. Spółka zrealizowała wiele dużych projektów w tym zakresie oraz wprowadziła na rynek nowe usługi w obszarze napraw silników, sprzedaży części zamiennych oraz rozwinęła sieć stacji obsługi liniowej. W efekcie zakupu firmy Storm Aviation, liczba zarządzanych przez spółkę stacji liniowych zwiększyła się do 35.

„Bardzo zbliżonym rynkiem jest utrzymanie i konserwacja odrzutowców biznesowych, i dlatego  w 2011 r. zdecydowaliśmy się utworzyć spółkę FL Technics Jest. W ciągu minionych lat stała się ona jednym z ważniejszych dostawców usług serwisowych tego typu w Europie Wschodniej i krajach Wspólnoty Niepodległych Państw. Globalny rynek obsługi serwisowej odrzutowców biznesowych jest warty ok. 20 mld dolarów. Jak tylko spółka zakończy budowę nowego hangaru w międzynarodowym porcie lotniczym w Kownie, planuje poszerzyć ofertę o obsługę serwisową nowych typów maszyn,” komentuje Linas Dovydenas, dyrektor zarządzający Avia Solutions Group.

Helisota„Każdego roku obserwujemy, że na rynek trafia ponad 1500 nowych śmigłowców, zarówno cywilnych, jak i wojskowych. Cieszymy się, że możemy połączyć nasze doświadczenie i możliwości z wieloletnimi osiągnięciami rynkowymi silnej grupy litewskich spółek lotniczych. W ten sposób możemy umocnić nasza pozycję na rynku usług serwisowych dla śmigłowców. Łącząc siły z jedną z największych grup lotniczych w Europie Wschodniej nie tylko powiększymy spektrum świadczonych usług, ale także powiększymy geograficzny zasięg naszej obecności na rynku,” podkreśla Josif Legenzov, dyrektor zarządzający spółki Helisota.

„To naturalne, że z naszą obecną infrastrukturą i zasobami zwracamy się w kierunku usług serwisowych dla śmigłowców. Przecież wielu naszych klientów użytkuje nie tylko samoloty, ale posiada w swoich flotach także śmigłowce. Mieliśmy do wyboru dwie opcje: budować od zera nową spółkę albo przejąć już istniejącą, która ma potencjał do rozwoju. W wyniku negocjacji i spotkań z zespołem firmy Helisota uzgodniliśmy, że będzie budować na już istniejącym fundamencie, powoli włączając w projekt istniejącą strukturę Avia Solutions Group. Jesteśmy przekonani, że nasza dobrze zlokalizowana geograficznie aktywność, rozbudowana sieć sprzedaży i bardzo dobre relacje z ponad 200 spółkami lotniczymi i instytucjami rządowymi wygenerują dodatkową wartość zarówno dla obu spółek,” komentuje Linas Dovydenas.